Pages

Tuesday, April 24, 2012

ini entry sangat kewanitaan.



assalamualaikum.

harapnya,yang membaca blog saya adalah perempuan.untuk entry kali ni haruslah perempuan.wajib.kalau awak bukan perempuan,sila tukar jantina dulu.eh.tak boleh.berdosa.tapi kalau boleh si kaum adam jangan baca.ill not post this entry into fb ya.ini rahsia antara awak dengan saya je tau.haah.awak.awak yang sedang membaca diari saya ni ;)


ok.tengok gambar tu.macam rama-rama ke?ceit.okeyh.im truly say this.ini bukan kepak rama-rama ke,kepak kelkatu ke atau yang aneh-aneh.ini cloth pad.CLOTH PAD.errrr..cloth pad la.spesis jenis kotex,laurier atau sanita.eh.pernah guna sanita?i did in my early phases.tapi sekarang dah demand dah.kehkehkeh.


okeyh.melalut.balik ke entry asal.


CLOTH PAD ni dibuat dari kain.untuk period kita la.kalau biasa,guna pad kat pasaran tu dah ada rutin biasa.pakai,dan basuh.kalau basuh pulak kena cuci bersih-bersih,bagi syampu sikit kat pad tu then bilas.terus bungkus dalam suratkhabar dan buang.bab syampu tu,bukan rambut je kena syampu tapi  *benda alah* tu pun kena jugak wangi.barang kita,pandailah kita jaga kan?itu pad biasa kan.banyak side effect pada rahim dalam jangkasa masa panjang.senggugut saya teruk sangat.seolah-olah urat rahim tu ditarik ke bawah.chemical dalam pad pakai buang tu terlalu banyak. *done*


untuk cloth pad,dijahit dan dicuci untuk kita wanita sekarang.saya makin sedar yang saya kena jaga dalaman saya.rahim adalah aset terpenting kan.itu yang membezakan kekuatan perempuan dan lelaki :) saya memanag dah cari CLOTH PAD ni sebab dah taknak guna recycle pad ni.tak elok langsung.


then,i bought 1 pantyliner,2 light pad,1 regular pad and 1 night pads.macam biasa.ikut size.yang pantyliner tu kecil.sesuai nak pakai hari-hari.di bawah lapisan kain tu ada satu lagi kain waterproof.insyaALLAH sebanyak mana darah kotor keluar,masih mampu dikawal.act,kita rasa darah kotor tu banyak tapi sebenarnya bila kita cuci,nampak atas pad pakai buang,tu yang kita kata banyak.truth is,it wasnt.normally,akan terkena pada panties kan,dont worry sebab CLOTH PAD tu ada wing.insyaALLAH akan jaga alir keluar darah kotor tu.kalau terkena panties tu,adatla sebab awak pakai recycle pad pun macam tu jugak kan.yang penting,kerap mandi dan cuci.


CUCI pulak macam agak mudah.just cuci dengan detergen elok-elok.bilas dan lepas tu boleh je masuk dalam washing machine.but,saya pulak yang geli.mana boleh nak campur apa-apa bila kita berdarah kotor kan.memang la bersih.yela,kamu seolah-olah cuci pakaian cotton.mudah tanggal kotoran.jalan terbaik,cuci bilas dan sidai.untuk sekarang,saya sidai dalam bilik.jangan letak softlan sebab softlan agen pelindung.dia melapisi kain permukaan dan takut darah kotor tak mampu nak diserap dengan baik.karang terbocor,payah jugak =.="



cloth pad dilipat dan diletak dalam wet bag.

kalau saya,dalam keadaan *heavy drain* waktu itu,saya akan mandi 3-4 kali sehari sebab tak selesa.of course la kan sebab rasa ada *drain* yang banyak.kerap mandi,cuci,sabun,syampu.dan....bila recycle pad tu tiada di bahagian V,kita rasa lega.sebab chemical tu dah tak ada dalam badan :)

saya tak kisah orang kata saya kolot atau mundur.saya percaya untuk berhati-hati untuk menjaga setiap anugerah ALLAH berikan pada saya.petua dulu lagi elok untuk diri kadang-kadang.


nengok.teman wanita yang selalu menemani saya setiap satu bulan sekali akan meriah dengan adanya cloth pad ni.warna warni tahu.oren,pink,purle semua ada.kehkehkeh.comel sangat.comelllllll.ive told abah salleh.its not kepak rama-rama.ini CLOTH PAD.kehkehkeh.


entry ini terlalu kewanitaan sangat kan?im sharing for your own good.choose and decide.nobody forced you but everybody wants you to be healthy :)



search cloth pad in google and you'll find them.



4 comments:

nunama said...

best giler entry ni. teruja! thanks babe! very informative. i like! ;)

aieen kacak said...

very cool.hihi

Hany Anny said...

i loikeee..akak de nmpak ari tu jual kat e-curve.tp x terasa nk beli sebab tgk apsal la nipis sgt..x secure plak rse.ecece! kang ade pulak sungai merah membanjiri.hahaha. but thnx 4 that info adik manis..nak beli n try. ;)

aieen kacak said...

try first then youll find the benefits.feels healthy :)